دسته‌ها
فیزیک دهم فیزیک و اندازه گیری

سازگاری یکاها


 

برای بیان ارتباط بین کمیت های فیزیکی، از روابط و معادله ها استفاده می کنیم. هنگام استفاده از این رابطه ها و جایگذاری اندازه هر کمیت در آن، باید به سازگاری یکاها در دو طرف رابطه توجه کنیم. در واقع دو طرف یک رابطه فیزیکی باید، یکای یکسان داشته باشند.

سازگاری یکاها

یکی از رابطه های فیزیک که در دوران متوسطه اول در درس علوم فرا گرفته اید، قانون دوم نیوتون یعنی F=ma است. با توجه به یکای نیرو که به افتخار جناب ایزاک نیوتون ، نیوتون نامگذاری شده و آن را با نماد N نشان می دهیم، یکای دو طرف این رابطه باید یکسان باشد. می دانیم  طبق تعریف یک نیوتون بر حسب یکاهای اصلی به صورت زیر تعریف می شود.

ph10 s1 sazgari yeka 01 سازگاری یکاها

برای مثال فرض کنید جرم جسمی ۱۰۰ گرم و شتاب آن ۲ متر بر مربع ثانیه باشد، اگر بخواهیم مقدار نیروی خالص وارد بر جسم را در یکاهای SIحساب کنیم، مطابق زیر،حتما باید یکای جرم را بر حسب کیلوگرم و شتاب را بر حسب متر بر مربع ثانیه در رابطه قرار دهیم تا یکاها در دو طرف رابطه سازگار باشند.

ph10 s1 sazgari yeka 02 سازگاری یکاها

کاربرد سازگاری یکاها برای یافتن یکای کمیت ها

کمیت تکانه، طبق تعریف حاصلضرب جرم در سرعت جسم است. برای اینکه یکای کمیت تکانه را بیابیم مطابق زیر عمل می کنیم. دقت داشته باشید برای اینکه تفاوتی بین کمیت و یکای آن ایجاد کنیم، یکای یک کمیت را در براکت قرار می دهیم.


 
ph10 s1 sazgari yeka 03 سازگاری یکاها

همانطوری که در بالا مشاهده کردید، یکای کمیت تکانه را توانستیم با استفاده از سازگاری یکاها، بر حسب یکاهای اصلی به صورت کیلوگرم متر بر ثانیه بدست آوریم.

باید دقت داشته باشید اگر فقط به دنبال یکای یک کمیت هستیم نیازی نیست اعداد را در رابطه قرار دهیم. فرض کنید یک رابطه فیزیکی فرضی به صورت زیر داشته باشیم.

ph10 s1 sazgari yeka 04 سازگاری یکاها

برای پیدا کردن یکاهای آن ها باید رابطه زیر را بنویسیم.

ph10 s1 sazgari yeka 05 سازگاری یکاها

جمع و تفریق در یکاها نقشی ندارند، چون از نظر فیزیکی نمی توانیم دو کمیت متفاوت را با هم جمع یا تفریق کنیم. به طور مثال نمی توان ۲ کیلوگرم را با ۵۰ ثانیه جمع کرد. یا نمی توان ۲ متر را با ۶۰ میلی متر جمع کرد. حتما باید هر دو کمیت بر حسب یک یکا باشند.

ضرب و تقسیم بر یکاها اثر می گذارند چون می توان دو کمیت مختلف را در هم ضرب کرد مانند مثال بالا که در مورد کمیت تکانه توضیح دادیم. اگر کمیتی به توان رسید، یکای آن نیز به توان می رسد.

مثال حل شده

مثال ۱: متغیر m  یکای جرم دارد، متغیر های h و y  یکای طول دارند و متغیرt  یکای زمان دارد. یکای هر یک از کمیت های زیر را بنویسید.

ph10 s1 sazgari yeka 06 سازگاری یکاها

پاسخ مثال ۱: جرم را  بر حسب کیلوگرم و طول را بر حسب متر و زمان را بر حسب ثانیه به صورت زیر جایگذاری می کنیم.

ph10 s1 sazgari yeka 07 سازگاری یکاها

مثال ۲: A و B و C و D کمیت های فیزیکی هستند و رابطه زیر بین آن ها برقرار است. اگر یکای کمیت D در SI  متر و A   کمیت سرعت باشد، C چه کمیتی است؟

ph10 s1 sazgari yeka 08 سازگاری یکاها

پاسخ مثال ۲: رابطه زیر بین یکاهای کمیت های رابطه بالا برقرار است.

ph10 s1 sazgari yeka 09 سازگاری یکاها

با توجه یکای کمیت  C  این کمیت، شتاب است.


ویدیو آموزشی سازگاری یکاها

برای مشاهده مثال های بیشتر و چگونگی استفاده از سازگاری یکاها در حل مساله ها، ویدیو آموزشی زیر را مشاهده کنید.

مشاهده در یوتیوب | مشاهده در آپارات


دانلود نسخه PDF جزوه بالا



از کبیری

مصطفی کبیری کناری متولد سال ۱۳۶۷ در شهرستان فریدونکنار (استان مازندران) ، دبیر فیزیک رسمی آموزش و پرورش شهرستان فریدونکنار، کارشناسی رشته دبیری فیزیک در دانشگاه مازندران هستم . هدف از ایجاد این سایت برای من ، ایجاد یک محیطی آموزشی کارآمد است که در آن دانش آموزان بتوانند فیزیک را به صورت پایه ای و مفهومی بیاموزند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *