تخمین مرتبه بزرگی در فیزیک :
برخی اوقات برای شناخت بهتر یک موضوع و کمیت های وابسته به آن ، نیاز داریم اندازه ای هر چند غیر دقیق (تقریبی) را در علم یا حتی زندگی روزمره خود به کار ببریم . برای این کار از فرآیند تخمین یا برآورد استفاده می کنیم .
معمولا در موارد زیر تخمین می زنیم :
 
- دقت بالا در محاسبه ها ، اهمیت چندانی نداشته باشد
- زمان کافی برای محاسبه های دقیق نداشته باشیم
- همه یا بخشی از داده های مورد نیاز ، در دسترس ما نباشد
نوعی از تخمین که در فیزیک کاربرد زیادی دارد ، تخمین مرتبه بزرگی نامیده می شود.
در تخمین مرتبه بزرگی ، ابتدا همه اعداد به صورت نمادگذاری علمی نوشته می شوند و آنگاه از قاعده زیر استفاده می کنیم:
به مثال های زیر توجه کنید :
مثال : شهر رشت با مساحتی حدود ۱۸۰ کیلومتر مربع در زمینی مسطح و هموار در شمال ایران واقع است . در یک روز طوفانی حدود ۱۰ میلی متر باران در این شهر باریده است . مرتبه بزرگی تعداد قطره های باران را در این روز طوفانی تخمین بزنید.
حل مثال:
تمرین ۱: مرتبه بزرگی تعداد نفس هایی را که یک شخص در طول عمرش می کشد ، تخمین بزنید.
تمرین ۲: مرتبه بزرگی تعداد پلک هایی را که چشم یک شخص در طول عمرش می زند ، تخمین بزنید.
تمرین ۳: مصرف روزانه ی نفت خام در جهان ۸۰ میلیون بشکه و حجم تمام ذخایر نفتی جهان ۱٫۲۴ * ۱۰۱۲ بشکه است . اگر مصرف نفت به همین شکل ادامه پیدا کند ، تخمین بزنید پس از چند سال تمام ذخایر نفتی جهان به پایان می رسد ؟
تمرین ۴: بارش سالیانه در کره ی زمین ۸۶۰ میلی متر گزارش شده است . حجم کل آب ناشی از بارش سالیانه ، بر حسب لیتر ، را تخمین بزنید .زمین کره ای به شعاع ۶۴۰۰ کیلومتر است .
تمرین ۵: فرض کنید در ایران از هر ده شیر آب یکی خراب است و آب به صورت قطره قطره از آن چکه می کند(در هر دو ثانیه یک قطره). حجم کل آبی که از این راه در طی یک شبانه روز در کل ایران هدر می رود ، را بر حسب لیتر تخمین بزنید. قطر هر قطره آب را ۰٫۵ سانتی متر فرض کنید . در ایران ۲۰ میلیون خانه وجود دارد که به صورت میانگین هر خانه سه شیر آب دارد .